LEVESEK

  
                                                      ZÖLDSÉGES KRÉMLEVES GYÖNGYÖKKEL

Hozzávalók :

  • sárgarépa 
  • fehérrépa
  • zeller 
  • karalábé 
  • burgonya
  • vaj
  • tejszín
  • levesbetétnek gyöngyök

Elkészítése:
                  A zöldségeket megtisztítom ,felaprítom kockákra .Aztán a vajban fölteszem pirulni,majd ha már
                  elég puha fölöntöm vizel .Aztán kb 10 percig főzöm  .
                  Majd jöhet a botmixer jol összemixelem ,kicsit föl még aztán  jöhet a tejszín amit kézi habverővel
                  jól elkeverek . Nincs más hátra mint a tálalás amit  én pirított  gyöngyökkel és egy kis tejföllel
                  oldottam meg .(gyerekeim kedvence)Nem nagy őrdöngöség sok sikert hozzá.

                  
..





                                                                                        BABGULYÁS


Hozzávalók:


  • 50dkg sertés comb 
  • 30dkg füstölt  borda
  • 4szál sárga répa
  • 2szál fehér répa
  • 2fej vörös hagyma 
  • 4 cikk  foghagyma
  • egy kis fej zeller 
  • egy karalábé
  • 30dkg tarkabab 
  • 10dkg füstölt szalona
  • őrölt  piros paprika
  • ételízesítő
  • bors
  • őrölt kömény
  • finom liszt 
  • étolaj


Elkészítése:
                Kockára vágom a húsokat és a szalonát ,a zöldségeket megtisztítom  előkészítek minden     
                 hozzávalót .A szalonnát elkezdem üvegesre megpirítani majd hozzáadom a szintén kockára
                vágott vöröshagymát teszek hozzá színes paprikát végül is egy pörkölt alapot készítek .
                 Jöhetnek bele a húsok először a füstölt, kicsi vízzel felöntöm majd főzöm  kb 10 percig előre  mert keményebb mint a sertés comb .Mehet bele a sertés comb felöntöm az egészet vízzel  aztán következhet a bab amit jól beáztattam előző este.Következnek a zöldségek kivéve a burgonya amit később teszek bele.Ezután nincs sok dolguk vele mint kis lángra venni és lassan főzni .
Ha már jól megpuhult minden mehet bele a burgonya és a csipkedő tészta .

               










                                                          CSIRKEHÚS LEVES          












Hozzávalók:
  • 1 egész csirke 
  • 3 db sárgarépa 
  • 2db fehér répa 
  • 1fej karalábé
  • 1 zeller száras
  • 1  kicsi vörös hagyma 
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 2 db nagy burgonya
  • 3db leveskocka(én a maggi leveskockát használom)
  • só,bors


Tésztához :
  •  15dkg liszt
  • 1tojás 
Elkészítése:
Megtisztítom a csirkét majd felteszem egy nagyobb fazékban főlni .
Közben megtisztítom a zöldségeket ,össze vágom őket én most nem túl apróra vágtam.
Ha már kezd a víz zavarossá válni fogom az egész fazekat és lecserélem az egész vizet a csirkéről .
Vissza teszem a tűzhelyre majd hozzá adom a zöldségeket .
Kislángon elkezdem főzni kb 2 órát.
Közben elkészítem a tésztát a leveshez .
Nem készítek túl sokat mert felszívja a levét .A hozzávalókat összegyúrom ,kinyújtom és felvágom kis vékony csíkokra.Közben figyelek a levesre nézem ,hogy menyire puhulnak a zöldségek és a hús .
Ha már elég jó puha minden nagyobb lángra veszem a tűzhelyet és belerakom a tésztát .
A tésztának is kell egy kis idő kb 10-15 perc és evvel kész is .
A tálalásnál külön szoktam szedni a zöldségeket és a húst .



                                                                         KARFIOL LEVES




Hozzávalók:
  • egy nagy karfiol 
  • 2 szál sárga répa
  • 2szál fehér répa 
  • 2 db krumpli
  • tej 
  • 3 dl tejföl 
  • só,bors ételízesítő 
  • 2 evőkanál finom liszt
  • színes paprika egy mokkás kanálnyi
  • fél mokkás kanálnyi őrölt kömény  
  • 1 db babér levél
  • 1 dl  olaj
Elkészítése :
A karfiolt rózsákra szedem és megmosom. A zöldségeket megtisztítom és karikákra vágom , a krumplikat kockára .Előveszek egy fazekat és pici olajat öntök bele aztán a lisztet megpirítom benne beleteszem a köményt és a babérlevelet .Együtt pirítom őket aztán jöhet rá a színes paprika .Nagyon gyorsnak kell lenni ennél a műveletnél .Majd az egészet felöntőm meleg vízzel és közben kevergetem .Vagyis rántást készítek .
Bele rakom a zöldségeket kivéve a karfiolt és a krumplit .Megfűszerezem az ételízesítővel a sóval és a fekete borssal  .Mikor már félig megfőttek a zöldségek beleteszem a karfiolt és a krumplit .és felöntöm 3dl tejjel .
Puhára főzök mindent lezárom alatta a tűzet és hagyom kicsit hűlni majd a tejfölt kikeverem   egy kis leveslével, hogy ne legyen csomós a leve .Evvel meg is vagyunk egyszerű és nagyon finom .







 
               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése