DIÓS MAZSOLÁS ZSERBÓ
A tésztához
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 0.5 teáskanál cukor
- 4 db tojássárgája (tanyasi vagy bio)
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 800 g sárgabaracklekvár
- 350 g dió (darált)
- 250 g porcukor
- 2 ek vaníliás cukor
A tetejére a csokihoz
- 5 ek cukrozatlan kakaópor (holland)
- 5 ek porcukor
- 7.5 ek víz (forró)
- 80 g vaj
- 1.5 ek citromlé (frissen csavart)
elkészítés
- A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk.
- A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
- Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
- Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.
- A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
- A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
- Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
- A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével, forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
DIÓS LEKVÁROS KIFLI
Diós lekváros kiflik
Először késztetem kelt tésztás kiflicskéket elég jól sikerült .Szépen feljött és jó puha is lett.
Hozzávalók :
- 50dkg liszt
- 2dl tej
- 25g élesztő
- 1mokkás kanál só
- 1tójás sárgája
- 25dkg ráma margalín
- 4 evő kanál kristály cukor
- porcukor a tetejére
- egy citrom reszelt héja
- 1d sütés álló barack lekvár
- 1cs darált dió vagy dejó is jó hozzá
a citrom héját belereszelem a sót is beleteszem .Közben fel futtatom az élesztőt a tejel teszek bele egy kanál
kristály cukrot,a tetejét megszóróm egy kis lisztel, várok vele 15 percet és beleöntöm .
Jól kidolgozom és egy órán keresztül kelesztem.Mikor megkelt átgyúrom és kinyújtom elég vékonyra kell
nyújtani mert sütés közben még jobban megkel.Majd háromszög alakúra kell vágni először lekvár,majd dió,
és feltekerem úgy ,hogy a háromszög része legyen felül. Megkenem tojás sárgájával és irány a sütő .
Közepes lángon 20-30 perc alatt szépen megsül.
(Legközelebb készítésnél is készitek fotókat.)
MÁKOS RÁCSOS
MÁKOS RÁCSOS
-
A töltelékhez
3 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
15 dkg darált dió, vagy mák
3 tojás felvert habja
baracklekvár
-
A tésztához
fél citrom leve és reszelt héja
10 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 tojás
20 dkg Rama
30 dkg liszt
Elkészítés
A tésztához válókat összegyúrjuk, és 1 órát pihenni hagyjuk. Elfelezzük, a tészta egyik felét kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tepsit. A töltelékhez valókat kikeverjük, utoljára adjuk hozzá a felvert habot. A kinyújtott tésztára baracklekvárt kenünk, erre tesszük az elkészített tölteléket. Ha mákkal készítjük, akkor egy kis reszelt citromhéjat is tehetünk bele. A megmaradt tésztából rácsokat teszünk rá, és megkenjük tojássárgával. Közepes tűzön aranybarnára sütjük.
MEGGYES PISKÓTA
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 40 dkg magozott meggy
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 evőkanál forró víz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeverésen).
A tojássárgákat a porcukorral gépi habverő segítségével kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát kikent, lisztezett tepsire öntjük, és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.
160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül (tűpróba!).
FEKETE-ERDŐ SZELET
HOZZÁVALÓK:
- A tésztához:
- 6 db tojás
- 30 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 6 evőkanál forró víz
- A töltelékhez:
- 1 kg magozott nyers meggy
- 5 dl víz
- 40 dkg cukor
- 2 csomag eperízű puding
- 2 dl tejszín
- kevés tortadara
ELKÉSZÍTÉSE:
A piskótához a tojásokat kettéválasztom, és a fehérjéket egy csipet sóval félreteszem. A sárgákat a forró vízzel és a porcukorral habosra kavarom. A lisztbe kavarom a sütőport, és a sárgához szitálom, jól összekeverem. A fehérjéket kemény habbá verem, és óvatosan a lisztes maszába keverem. A sütőt 180 fokra kapcsolom. Közepes méretű tepsit kikenek, lisztezek, beleöntöm a masszát, és kb. 25-30 perc alatt megsütöm.
A töltelékhez a magozott nyers meggyet 1/2 l vízzel és 40 dkg cukorral puhára főzöm. 3 csomag epres pudingot 3 dl vízzel elkeverek, a tűzről levett főtt meggyhez keverem, majd pár percre még visszateszem főni, hogy besűrüsödjön.
A piskótát félbevágom, és a forró töltelék 3/4 részével megtöltöm.
A maradék tölteléket a tetején simítom el.
A tejszínt keményre felverem, és a töltelék tetején elsimítom. Tortadarával megszórom a tetejét.
KÓKUSZ GÓLYOK
Hozzávalók:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál rumaroma
- kókuszreszelék
- 2 dl tej
Elkészítés:
A háztartási kekszet elkeverjük a szoba hőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóval. A rumaromával ízesített tejből annyit teszünk hozzá, hogy könnyen formálható legyen.
Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából, és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A kész kókuszgolyókat fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjenek egy kicsit.
BARACKOS PISKÓTA
Hozzávalók:
6 tojás
30 dkg cukor
fél zacskó sütőpor
15 dkg margarin
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
nagy doboz konzerv őszibarack
Recept:
Egyszerű, gyümölcsös sütemény. Bármilyen gyümölccsel készíthető.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tojások fehérjét verjük csipet sóval kemény habbá. keverjük hozzá a cukor felét. A tojások sárgáját a cukor másik felével habverővel fehéredésig kavarjuk. Hozzáadjuk a puha margarint,a vaníliás cukrot, majd elvegyítjük benne a lisztet, a sütőport, végül a tojások habját óvatosan, hogy ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt aljú tepsibe (40×25 cm)tesszük.
A forró sütőbe toljuk 6 percre, majd kivesszük, és megszórjuk a gyümölccsel. Visszatesszük, mérsékeljük a hőfokot 160-170 fokra és készre sütjük.
PALACSINTA
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 tojás
1,5 dl ásványvíz
3 dl tej
csipet só
2 ek olaj
1-2 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásokat felverjük, majd belekeverjük felváltva a lisztet és a tejet, majd hozzá a csipet só.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd még egyszer alaposan elkeverjük és hozzáöntjük az ásványvizet, az olajat és a vaníliás cukrot.
Sütjük.
Tanácsok:
Ez kb. 12-14 db palacsintához elég. Ha dupla adagot szeretnél, a tojáson kívül mindent duplázz meg!
Én eper lekvárosat,barack lekvárosat,és kakaósat csináltam .
AMERIKAI PALACSINTA
Hozzávalók:
- 40 dkg sima liszt
- 2 csomag sütőpor (24 g)
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál kristálycukor
- 6 dl zsíros tej
- 2 db tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A vajat egy bögrében beteszem a mikróba 1 percre. Közben jól összekeverem a lisztet a cukorral, sóval és a sütőporral. A halom közepébe egy kisebb mélyedést csinálok, abba öntöm a vajat, és szép lassan, keverés közben adom hozzá az előzőleg összekevert tojást és a tejet. Addig keverem, amíg csomómentes lesz. Régi típusú (nem teflon) palacsintasütőben sütöm, azt nem kell olajozni (mivel ez a tészta nagyon gyorsan magába szívja az olajat). Lassú tűzön kell sütni, mert centi vastagra feljön, és hagyni kell átsülni.
MÉTERES SÜTI
A tésztához
- 5 db tojás
- 24 dkg cukor
- 3 ek napraforgó olaj
- 24 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez
- 1 tasak puncs pudingpor (főzős)
- 4 dl tej
- 2 ek cukor (ízlés szerint, ki milyen édesen szereti)
- 10 csepp rumaroma
- 25 dkg vaj
A tetejére
- 20 dkg tortabevonó
- 10 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE:
- 3 dl tejet felteszünk melegedni. A pudingport és az ízlés szerinti cukrot a maradék 1 dl tejjel és egy kevés rumaromával csomómentesre kikeverünk.
- Majd lassan folyamatos keverés közben hozzáöntjük a forró (de nem lobogó) tejhez, és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről, és időnként megkeverve kihűtjük.
- Még langyosan belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat, és jól összekeverjük. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a piskóta.
Tészta elkészítése:
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig jól kikeverjük, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük az olajat, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.
- A massza felét egy margarinnal kikent és liszttel meghintett őzgerinc formába öntjük. A massza másik felébe keverjük a kakaóport, amíg szép egyenletes barna színű lesz. Ezt egy másik kikent, megszórt őzgerinc formába öntjük.
- Mindkettőt 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, ill. tűpróbával ellenőrizzük. (Ha nincs 2 db őzgerinc forma, egymás után is lehet sütni!)
- A megsült tésztákat egy konyharuhára borítjuk, és ott hagyjuk kihűlni.
Összeállítás:
- Ha kihűltek, az "őzgerinc-minta" szerint felszeleteljük. A szeleteket a jól lehűlt krémmel összeragasztjuk, úgy hogy 1 barna, rá a krém, 1 sárga, rá krém... és így tovább, amíg elfogynak a szeletek és a krém. Ha így sorban végig rakjuk, kb. 1 méteres lesz a hossza, ahonnan a neve is ered...:)
- Amíg ezeket ragasztgatjuk, közben lehet már a csokit a vajjal vízgőz felett olvasztani, így mire összeáll a süti, megolvad a csoki is.
- Leöntjük a sütit felolvasztott csokival, ha túl lefolyna, kicsit simítgatunk még rajta, hogy egyenletesen legyen bevonva mindenhol, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
- Végül ferdén szeletelve kínáljuk, úgy, hogy minden szeletben szépen látszódjon, és jusson mindkét tésztából és a krémből is.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
Huuuuuuuuuuuuuuu ezek fincsik lehetek :)
VálaszTörlés