ÉTELEIM

                                                                       BRASSÓI APRÓ PECSENYE



    Hozzávalók  :                                   


Elkészítése:

  1. A héjában főtt burgonyát kockára vágjuk .
  2. Kevés zsíron gyorsan megpirítjuk, megsózzuk.
  3. A húst feldaraboljuk.(Én ezt is kockázom.)
  4. A füstölt szalonnát is kockázzuk fel.
  5. Serpenyőben félig kiolvasszuk a zsírt belőle, majd hozzáadjuk a zsírt.
  6. Belerakjuk a húst, és erős tűzön gyakori keveréssel megpirítjuk. Közben sóval ízesítjük, törött borssal fűszerezzük.
  7. Mikor már majdnem kész, akkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát.
  8. A lepirított húst a burgonyához adjuk, és összekeverjük .




                                                          TÖLTÖTT CSIRKE LILA KÁPOSZTÁVAL



Hozzávalók:
 1 kb. 1,5-2 kg-os, konyhakész csirke (bontott csirke), sült csirke fűszerkeverék
A töltelékhez: 20 dkg csirkemáj, 5-6 szelet szikkadt kenyér, tej, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, 4-5 tojás, zsír

Elkészítése :
 A csirkét mossuk, majd szárogassuk meg.
A fűszerkeverékkel kenjük át jó alaposan kívül, belül, és hagyjuk ebben a pácban egy éjszakát pácolódni a hűtőben.
Másnak állítsuk össze a tölteléket.
A hagymákat reszeljük le.
A kenyérszeleteket áztassuk tejbe, majd nyomkodjuk ki a tejet belőlük.
A csirkemájat mossuk meg, majd egy kisebb késsel kaparjuk el.
Minden hozzávalót keverjünk jól el egy keverőtálban, fűszerezzük.
A csirke belsejébe töltsük be a masszánkat.
Ha marad, és fér a comb bőrök alá is töltsünk kevés tölteléket.
A csirke két végét (nyaka, fara) hústűkkel zárjuk be, hogy a sütés során ne folyjon ki belőle a töltelék.
Tegyük egy hőálló tepsibe, sütőformába, öntsünk alá kevés vizet, és zsiradékot, majd fóliával takarjuk le.
A csirke méretétől függően kb. másfél órán át süssük 180-200 fokon a pipit.
Ezt követően távolítsuk el a fóliát, és 180 fokon süssük arany barnára.

                                                           PÁROLT  LILA KÁPOSZTA

Hozzávalók:

  • 1 kg lilakáposzta
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • ecet
  • cukor

Elkészítés ideje:

Egy óra.

Elkészítés menete:

A vöröshagymát aprítsd fel, és az olajon dinszteld meg. A káposztát vékonyan szeleteld fel, és keverd a hagymához. Dobd bele a babérlevelet, sózd meg ízlésed szerint, majd 20-30 perc alatt dinszteld meg a káposztát is.Ha ropogósan szereted, akkor érdemes időnként megkóstolni. Amikor megpárolódott, cukorral és ecettel ízesítsd, és hagyd kihűlni. Utána már tálalhatod is a húsok mellé.Én még sütöttem mellé egy kis
füstölt szalonnát.




                                                                     MUSTÁROS CSIRKEMELL FŐT TOJÁSSAL





 Hozzávalók:


  • 35 dkg csirkemell filé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál  olaj
  • só, bors
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 dl tejföl
  • egy doboz gomba
  • 3 db tojás 
  • egy mokkás kanál színes paprika 
  • 1cs mustáros alap por
 elkészítése:
  Az első lépés az előkészületek   a csirkemellet felkockázom .
 Aztán a tojásokat megfőzöm ,a hagymát felkockázom megpirítom   a csirkemellet mikor már szépen megpirult jöhet rá a gomba azt is piritcsuk szép aranybarnára majd a kockára vágott hagyma kerül bele ,pici
 színes paprika ,fel öntöm 2dl vízzel majd megvárom még felforr és ráteszem a mustáros alapport .
Mikor már jól besűrűsödött ráteszem a tejfölt és a mustárt .Megpucolom a főtt tojásokat és kockára vágva hozzá adom .
Én kis kagyló  tésztával szoktam tálalni ami kicsit szokatlan lehet de szeresük nagyon .


                

                                                                    TYÚK PÖRKÖLT NOKEDLIVEL

 hozzávalók :

  •  1egész tyúk ha lehet házi 
  •  3 fej vöröshagyma 
  • színes paprika
  • 3 gereszt foghagyma 
  • 2  db babérlevél 
  • 1 csipetnyi őrölt kömény
  • 2db paradicsom 
  • 2db tv paprika 
  • 1 tubus piros arany 
  • só ,bors
  • sertés zsír


Nokedlihez:

  •  1kg finom liszt
  • 5 db tojás 
  • só 
ELKÉSZÍTÉSE :

A húst megtisztítom és felaprítom .
A hagymákat felszeletelem, a foghagymákat  kockára vágom.
Megdinsztelem a hagymákat zsíron majd adok hozzá babérlevelet ,köményt ezt egy kicsi még dinsztelem egybe .
Majd a színes paprika következik  aztán a hús .Bő vízzel  felöntöm .És jöhet a nem kevés idő  főzés én kb 4 órahosszát  főztem mire megpuhult a hús .
Mikor puha a hús vágok rá 1 fej vöröshagymát még és  hozzá adom a paradicsomot és a paprikát is .
Megfűszerezem majd jöhet a piros arany más néven paprika krém .
egybe főzöm még jó sűrű szaftja nem lesz .


Nokedli :
  1. Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
  2. Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l vízhez 3 tk só és 1-2 ek olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
  3. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.




                                                                         TONHALAS SALÁTA


Hozzávalók:
  • 1 konzerv jó minőségű tonhal 
  • 1 konzerv csemege kukorica
  • 1 vegyes saláta csomag
 Elkészítése :
   
 Roppant egyszerű az elkészítése és fantasztikus az íze.
Fogunk egy tálat beleöntjük a salátát ,aztán a kukoricát majd jöhet az egészre a tonhal konzerv.
Én úgy szeretem ,hogy nem öntöm le róla a levét vagyis az olajat .






                                                                  PÁRIZSI SZELET SÜLT BURGONYÁVAL



Hozzávalók :
  • 1 kg sertés karaj vagy akár csirke mellből is lehet elkészíteni.
  • 5db tojás 
  • kb 5 evőkanál liszt
  • ízlés szerin ételízesitő
  • só,bors
  • 2 csipetnyi tárkony 
  • 1 kg burgonya 

 Elkészítése :

 Szintén nem egy nagy dolog az elkészítése gyors és egyszerű recept .
Kezdjük a hús megtisztításával  majd a fől szeletelésével  .Majd  egy kicsit kiklopfoljuk jöhet a fűszerezés
kis só, bors aztán elkészítsük a masszát a húshoz kezdjük.
Előveszek egy tálat feltöröm a tojásokat  majd annyi lisztet szórok bele ,hogy jó sűrű massza legyen belőle
Jöhet a fűszerezése só ,bors,ételízesítő  (én delikát 8 szoktam használni) szoktam belecsempézni egy kis tárkonyt is ettől egy kicsit különlegesebb íze lesz .
Nincs más dolgunk mint forró olajban megsütni szép aranybarnára .
Én most köretnek karikára vágott  sült burgonyát készítettem .



                                             TONHAL SALÁTA II. FŐT TOJÁSSAL



Hozzávalók :
  • 1fej saláta
  • 2db paradicsom
  • 1db kígyó uborka 
  • 3 főt tojás 
  • 1 kapros tonhal konzerv
  • 1 kis majonéz a tetejére

Elkészítése:
A zöldségeket megmosom jó alaposan ,majd felszeletelem a salátát csíkokra a paradicsomot kockára.
Az uborkát pedig lereszelem .Közben kifőzöm a tojásokat.Amit aztán szintén kockára vágok.
Egy tálban helyezem a salátát aztán az uborkát, a paradicsomot ,a tojást,majd az egészet leöntöm evvel a kapros olíva olajos tonhallal .Jól összeforgatom majd tálalom .Én egy kis majonézt is tetem a tetejére.
És pirítóst  készítettem mellé .



                                       DINCELT CSIRKEMÁJ RIZIBIZIVEL ÉS FONNYASZTOTT   SALÁTÁVAL   


Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemáj
  • 3 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 teáskanál majorana 
  • 20 dkg füstölt szalona
  • só,bor 
 


Elkészítése:
A májat megtisztítom leválasztom a szívet róla .Jó alaposan megmosom ,lecsepegtetem .Kockákra vágóm ,
majd egy serpenyőben kacsazsírt teszek és a kockákra vágott szalonnát lepirítom .Aztán a szintén kockákra vágót májat hozzáteszem és együtt pirítom tovább kb  6-7 percig mikor jöhet a fűszerezés majorana ,fekete őrölt bors.A már megtisztítót vöröshagymákat felszeletelem és ráteszem a májra az egészet össze pirítom amíg a hagyma nem lesz puha .
A sót a legvégére hagyom szándékosan mert a májat meg keményíti ,ha közben tesszük rá. 
Köretnek borsós bébi répás rizst tálalta .  

                              
                                                                          FONNYASZTOTT SALÁTA




Hozzávalók:
  • 1 fej saláta 
  • 3 cikk foghagyma 
  • 2 evőkanál olaj
  • 2evőkanál ecet
  • só 1 csipet 

 Elkészítése:

Megtisztítom a salátát nagyobb szeletekre vágóm vagy tépem egy tálban lesózom.
Az olajat serpenyőben felforrósítom  beleteszem az apróra vágott foghagymát majd a kinyomkodott salátát
elkezdem párolni a saját levében .Mikor már megpuhult a saláta lezárom a tűzhelyet és  ráteszem az ecetet .
Ilyen egyszerű az egész .Remek köretnek és savanyúságnak is.



                                                                              HAMBURGER

 Hozzávalók:
  • 50 dkg darált sertés hús ( vagy marha is lehet)
  • 6db hamburger zsömle 
  • 1 saláta
  • 3 szem paradicsom
  • 1 kígyó  uborka
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 15 dkg sajt
  • 1 cikk foghagyma 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás 
  • só,bors 
  • 1 teás kanál grill fűszersó 

Elkészítése:
Előveszek egy tálat amiben elfér a darált hús beleteszem ,majd hozzáadom a következőket
tojás,só,bors, grill fűszersó.A vöröshagymát pici kockára vágom és a foghagymát is ,majd megdinsztelem egy kicsit.Hozzáadom a húshoz és jól összedolgozom kézzel,majd kis pogácsákat készítek belőle.Aztán kisütöm kevés olajon.
Átmelegítem a zsömléket és már csak össze kell rakni ízlés szerint.


                                                         SÜLT BURGONYÁS   RÁNTOTTA GAZDAGON





Hozzávalók:
  • 2 szelet házi füstölt szalona
  • 3szál új hagyma
  • 10 db tojás 
  • 3db nagyobb burgonya 
  • 1mokás  kanálnyi ételízesítő 
  • só,bors 
  • 1csipetnyi  színes paprika a tetejére
Elkészítése :

Ezer éve nem csináltam ezt a fajta rántottát .Férjem egyik kedvence .
Kezdjük az előkészületekkel   a szalónát  négy kisebb darabra vágjuk és azokat is be vágom 3-4 részre.
A burgonyákat megpucolom és elég kicsi kockákra vágom .Ezután jó alaposan megmosom majd lecsepegtettem .Az újhagymákat megtisztítom és felkarikázom .A tojásokat felverem egy tálban hozzáadom az ételízesítőt .Előveszek egy serpenyőt és pici olajon elkezdem megsütni a burgonyát aztán ha már kezd aranybarna leni belerakom a szalonnát együtt tovább sütöm ,aztán jöhet rá a hagyma azzal is még egy kicsit
pirítom .Végül jöhet rá a tojás amit  csak tologatok a serpenyőben .Mi kicsit lágyabban szeresük.A végén szépen kicsúsztatom a serpenyőből egy tányéra majd megszórom  egy kis színes paprikával .
Mindenkinek ajánlom nagyon finom .


                                           DIÓS BUNDÁBAN SÜLT CSIRKEMELL  KRUMPLIPÜRÉVEL


Hozzávalók:
  • 1kg csirkemell filé 
  • 6db tojás 
  • fél cs zsemlemorzsa
  • 20dkg liszt
  • 20 dkg darált dió
  • 2kg burgonya
  • 2dl tejföl 
  • só,bors, ételízesítő
  • magyaros fűszer keverék
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítése :
A csirkemelleket megtisztítom ,felszeletelem kicsit kiklopfolom .Aztán megsózom borsozom és féreteszem.
Közben előkészítem a panírt ami a következőképen készítek el .Előveszek három tálkát és az elsőben lisztet a másodikban a tojásokat amiben teszek egy kis teáskanál delikátot jól elkeverem benne .
Aztán a harmadik tálkában beleteszem a zsemlemorzsát a diót ,sót borsót és egy kevés magyaros fűszerkeveréket is .Jól össze vegyítem az egészet .Nincs más dolgunk mint a hússzeleteket be panírozzuk és
forró olajban kisütjük .

Burgonyapüré:

Én a következőképen szoktam készíteni a burgonyapürét.Megpucolom a burgonyákat majd kis kockákra vágom .Felteszem főlni egy lábasban  addig öntöm a vizet ,hogy ellepje a burgonyákat teszek bele sót  és megvárom még jó puhára nem föl .Miután megfőlt  leszűröm beleteszem egy nagyobb tálban és jöhet bele a vaj,a tejföl, a delikát,pici só és bors .Én robotgéppel  szoktam  jósimára és krémesre dolgozni .


                                               KACSACOMB SÜLT ALMÁVAL                    


Újabb kacsa csoda készül ma a családnak .
Gyönyörű szép kacsacombokat kaptam ma ennek következtében kaptam újabb  kísérletezésre kedvet.
Most almával készítettem és újabb fűszereket használtam ,amik a következőkből áll : bő foghagyma ,
szegfűbors egész ,majorana ,magyaros fűszerkeverék ,babérlevél .A hús beirdaltam  és igazán omlósra sütöttem .Az almák kelően pirultak voltak .





                         TÖLTÖTT FASÍRT TÁRKONYOS VAJAS BURGONYÁVAL







 Hozzávalók:

  • 1 kg sertés darált hús 
  • 6 db tojás 
  • foghagyma
  • 1 teáskanál színes paprika 
  • 1 csipet fekete bors
  • 1 teás kanál majorana 
  • 1 egész tojás 
  • 2  db zsömle 
körethez :

  •  2 kg burgonya 
  • egy evőkanál vaj
  • tárkony 
  • petrezselyem  
  • só,bors
  • ételízesítő 
Elkészítése:
Egy tálba bele teszem a darált húst ami nemcsak sertés de másfajta hús is lehet .
Fasírtot készítek az alapanyagokból a zsömléket leáztatom egy kevés vízbe ,majd beleteszem az egy egész tojást a fűzereket és kézzel jól át dolgozom .
Egy nagyobb adagot veszek a kezembe és formázok belőle egy gombócot amit kilapítok ,majd egy kis lyukat ,üreget csinálok bele .
Így fogom kisütni őket .
Mikor már félkészre megsültek beleütök egy egész tojást és vele együtt sütöm tovább és locsolgatom olajjal még készre nem sül a tojással.

LIBAMÁJ ZÖLDSÉGEKKEL 





hozzávalók:

  • 1 friss liba máj 
  • 1 kis fej lila káposzta 
  • 3 szál vastag répa 
  • fél kg burgonya 
  • sajtos kifli (pirítani )
  • 1 db kígyó uborka 
  • 2 db paradicsom 
  • 1 mokkás kanál kapor 
  • só,bors 
A libamájat vastagabb szeletekre felvágóm ,majd jöhet rá a só és a bors .
Előveszek egy serpenyőt  és nem teszek alá semmi zsiradékot  mert sokat fog ereszteni maga a máj 
megpirítom  mind két felét .
Jöhet a köret ami nálam a következőkből állt  .
A lila káposztát kis kockákra aprítottam ,a répákat pedig karikákra ,ezeket jól meg pirítom .
Szalma krumplival és uborkás- paradicsomos salátával és pirítóssal kínálom.

DUBARRY 




hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 1fej karfiol 
  • 1 fej brokkoli 
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 cikk foghagyma 
  • 10 dkg füstölt szalonna 
  • 3 d tejföl 
  • 25 dkg trapista sajt 
  • olaj
  • só, bors 
  • majoranna 
  • étel ízesítő

Elkészítése :


A karfiolt és a brokkolit megpárolom .
A hagymákat felaprítóm  kis kockákra és a szalonnát is pici kockákra vágom .
Jöhet a csirkemell amit felszeletelek és befűszerezek só, fekete bors ,majoranna .
Egy serpenyőben teszek egy kis olajat felhevítem  és beleteszem a  fűszerezett csirkemelleket és átsütöm mind két felét és kiszedem, ugyan ebben a serpenyőben bele teszem a szalonnát üvegesre pirítóm majd bele teszem a hagymákat.
Miután kész vagyok jöhet a rétegezés .
Előveszek egy tepsit beleteszem a csirkemelleket ,majd ráborítom a hagymás szalonnát .
Jöhetnek rá a karfiol és a brokkoli  jól megsózom beborítom tejföllel és jó sok sajttal majd 
beteszem a sütőben 180 fokon és szép aranybarnára sütöm .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése